Այսօր ոչ միայն ձմերուկ, այլև տարբեր պտուղ-բանջարեղեն գնելիս պետք է զգույշ լինել, որովհետև շատ հողագործներ անհաս պտուղները պարարտացնում են մի շարք քիմիական նյութերով, որոնք վտանգ են ներկայացնում մարդու առողջության համար: Այս նպատակով հիմնականում գործածվում են ազոտային պարարտանյութեր` նիտրատներ, որոնք հողից շատ արագ անցնում են ձմերուկի միջուկի մեջ: Նիտրատները կարող են մինչև իսկ օնկոլոգիական հիվանդություններ առաջացնել: Ուստի ձմերուկի ընտրության հարցում հարկավոր է շատ հետևողական լինել:
Այսպես, եթե ձմերուկը հագեցած է նիտրատներով, այն պետք է ունենա հետևյալ մի շարք դրսևորումները.
1. միջուկի ինտենսիվ կարմիր գույն` մանուշակագույն երանգավորմամբ,
2. միջուկից դեպի կեղևը գնացող թելիկների ոչ թե սպիտակ, ինչպես հարկն է, այլ դեղնավուն երանգ,
3. «սխալ» ձմերուկի կտրված մակերեսը հարթ և փայլուն է, դա նշանակում է, որ այդ ձմերուկը չի տեսել արևի բավարար ջերմություն ոչ քաղցր է ոչ հյութեղ, իսկ «ճիշտ» ձմերուկինը շողշողում է մանր անհարթություններով, դա էլ նշանակում է, որ հասունացել է ժամանակին և հենց ձեր ուզածն է:
4. ձմերուկի միջուկից մի փոքրիկ կտոր գցեք մաքուր ջրի մեջ և տրորեք. եթե ձմերուկը լավն է, ջրի գույնը թեթևակի կմգանա, իսկ եթե այն պարունակում է վտանգավոր նյութեր, ջուրը կդառնա կարմիր կամ վարդագույն:
Պետք է ուշադրություն դաձնել նաև ձմերուկի արտաքին տեսքին:
Քաղցր և համեղ ձմերուկ ընտրելու համար գոյություն ունի մի քանի կանոն.
Չափսը
Իդեալական չափը ձմերուկի միջին չափն է՝ 5-7 կգ:
Տղա և աղջիկ
Ձմերուկը տարբերվում է «սեռային» նշաններով. «Տղաները» մեծ են և երկարավուն: «Աղջիկները» ավելի փոքր են և ավելի կլոր: «Աղջիկները» ավելի համեղ են և քաղցր:
Պոչը
Այն անպայման պետք է լինի: Դեղնավուն չոր պոչը հասունության նշան է, իսկ եթե պոչը կանաչ է, ձմերուկը քաղել են անհաս վիճակում:
Կտրելով
Շատ վաճառողներ կտրում են այն, որպեսզի գնորդին ցույց տան հասած լինելը: Այդպիսի բան պետք չէ անել, քանի որ ձմերուկը ակնթարթորեն իր մեջ է հավաքում դանակի կեղտը, բակտերիաներ և փոշի:
Քիմիական «անցյալի» նշանները
Եթե կտրված ձմերուկն ունի սպիտակ կամ դեղնավուն երակներ, ապա այն պարունակում է նիտրատներ:
Սեփական վաճառող
Երբե՛ք մի վերադարձեք այն վաճառողի մոտ, ում մոտից գնել եք նիտրատներով ձմերուկ կամ այն ուտելուց հետո ստացել եք ստամոքսի խանգարում: Անպայման նա ձեզ կրկին անորակ ձմերուկ կտա:
Ոչնչով չհիմնավորված սեփական դիտարկումներ
Հարթ, գեղեցիկ, հավասարաչափ ձև ունեցող ձմերուկը սովորաբար լինում է ոչ համեղ: Համեղ է այն ձմերուկը, որը մի քիչ ծուռ է, հողին հենված մասով՝ սպիտակ բծերով:
Նյութը՝ Լիլիթ Բաբայանի/Citylife.am/